Menu
A+ A A-

La Scundu gatim sarmale oltenesti

Asa cum va povesteam la inceputul saptamanii, in acest week-end ne aflam in comuna Scundu cu echipa din proiect si cativa bucatari care, prin indeletnicirea lor, vor avea ca obiectiv sa-i motiveze pe sateni in directia celebrei meserii pe care ei insisi o practica cu dedicatie si pasiune- bucataria. Nu cred ca le va fi foarte greu, intrucat in cadrul discutiilor cu satenii, am descoperit multi pasionati in ale bucatariei.

Pentru eveniment ne-am deplasat cu totii pe terenul de sport din comuna. Bucatarii s-au apucat de pregatit. Astazi vom pregati sarmale. Reteta de sarmale este binecunoscuta de godpodinele din comuna. Vazand ca bucatarii nostri s-au apucat de treaba si oamenii nu par foarte interesati, am inceput sa le vorbim despre importanta formarii profesionale in acest domeniu. Eram convinsi cu totii ca sarmale s-au mai gatit in Scundu, insa a fi bucatar profesionist inseamna sa stabilesti meniuri, sa pregatesti alimente, sa organizezi si sa coordonezi munca in bucatarie pentru un restaurant.

In timp ce impaturesc sarmale, bucatarii le vorbesc oamenilor despre aprovizionarea cu materii prime si auxiliare intr-un restaurant, despre conditiile igienico-sanitare ce trebuie respectate, despre cantitati, impartirea pe portii, unelte si masini cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare.

Se pare ca invitatii la eveniment s-au convins ca etapele pregatirii unei portii de sarmale intr-un restaurant sunt mult diferite fata de procesele desfasurate in bucatariile proprii.

Comuna Scundu, 25 octombrie 2014Pentru a transforma evenimentul intr-unul interactiv, am invitat gospodinele mai pricepute din sat sa ne impartaseasca secretele lor in ale impaturitului de sarmale. Desi nu au respectat toate etapele impuse de conduita in bucatarie, gospodinele mai tinere din comuna au impaturit alaturi de bucatarii nostri zeci de sarmale, prilej prin care au inteles ca bucataria profesionala necesita pregatire specifica.

Toate aceste sarmale impaturite au reprezentat ore de dialog constructiv prin care participantii la eveniment au constientizat necesitatea formarii profesionale. Asa cum au aratat lucrurile astazi la Scundu, cu siguranta vom avea ceva participanti la cursurile de bucatarie din cadrul proiectului.

3219 comentarii

Login pentru a posta comentarii
înapoi la partea de sus