Menu
A+ A A-

Turismul gastronomic- modalitate de promovare a traditiilor locale romanesti

Luna trecuta va povesteam despre ce inseamna turismul culinar. Dupa o analiza mai amanuntita a fenomenului, am descoperit date statistice care atesta existenta unui segment de populatie foarte instruit in acest domeniu. Mai mult, s-a constatat ca turistii culinari cheltuiesc pentru experientele gastronomice aproximativ 50% din bugetul total alocat calatoriei, in comparatie cu numai aproximativ 25% cat aloca turistii obisnuiti.

Avand in vedere aceste date, reprezinta turismul gastronomic o alternativa de promovare a Romaniei?

In 2014, Autoritatea Nationala pentru Turism sustinea ideea conform careia turismul gastronomic ar putea fi pentru Romania un brand, impreuna cu manastirile din Moldova, Delta Dunarii si litoral.  Conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Turismului, peste 88% dintre membrii sai considera ca gastronomia este un element strategic in definirea brandului si a imaginii destinatiei, iar peste 67% sustin ca tara lor are propriul brand gastronomic. Referitor la produsele turistice, studiul arata ca cele mai importante sunt evenimentele gastroeconomice (79%), rutele gastronomice (62%), cursurile si atelierele de gatit (62%), vizitele la piete si la producatorii locali (53%).

In perioada 12-14 februarie a.c. Romania a participat la cea de-a XXXV-a ediţie a  manifestării expoziţionale Borsa Internazionale del Turismo (BIT) organizată la Milano, Italia. Pentru promovarea destinatiei prin intermediul gustului, la standul Romaniei a fost organizat un eveniment cu produse si preparate culinare romanesti, precum si vinuri si dulceata produsa in Romania.

Atat datele statistice cat si strategia de promovare a Romaniei adoptata de Autoritatea Nationala pentru Turism confirma importanta promovarii preparatelor culinare pentru a obtine o dezvoltare a turismului atat la nivel local, cat si la nivel regional.

Sunt convinsa ca printre cei care vor incheia cu succes cursul de calificare in meseria de bucatar vor exista si persoane cu spirit antreprenoriar, care vor continua sa-si dezvolte pasiunea, poate, intr-o mica afacere. Ne dorim ca mancarea pe care invata sa o gateasca in aceste luni de curs sa ajunga in farfuriile cat mai multor turisti care vin sa viziteze manastirile si statiunile balneare din judetul Valcea.

 

Mai multe din această categorie: « Despre turismul culinar

13872 comentarii

Login pentru a posta comentarii
înapoi la partea de sus