Menu
A+ A A-
FAS Valcea

FAS Valcea

Turismul gastronomic- modalitate de promovare a traditiilor locale romanesti

Luna trecuta va povesteam despre ce inseamna turismul culinar. Dupa o analiza mai amanuntita a fenomenului, am descoperit date statistice care atesta existenta unui segment de populatie foarte instruit in acest domeniu. Mai mult, s-a constatat ca turistii culinari cheltuiesc pentru experientele gastronomice aproximativ 50% din bugetul total alocat calatoriei, in comparatie cu numai aproximativ 25% cat aloca turistii obisnuiti.

Avand in vedere aceste date, reprezinta turismul gastronomic o alternativa de promovare a Romaniei?

A inceput un nou curs de calificare in meseria de bucatar

Vineri, 7 noiembrie, am demarat cursul de “bucatar” in comuna Pietrari din judetul Valcea. 

Din povestile satenilor am aflat ca numele comunei are mare vechime si asupra acestui fapt circula mai multe versiuni si anume: datorita faptului ca majoritatea temeliilor caselor erau construite din piatra de rau stransa din albia paraului Otasau;  in lucrarea intitulata “Valcea-ghid turistic”, autori V.Berbece, Costea Marinoiu, Aurel Matei, Ghe. Mamularu, din anul 1976, la pag. 108-109 se precizeaza ca denumirea localitatii Pietrari arata indeletnicirea straveche a locuitorilor de aici – carausia pietrei de var (calcar) de la Bistrita la Rm.Valcea – spre deosebire de cei care scot piatra din munte, o ard si se numesc “pietreni”; o alta varianta ar fi aceea ca cu mai mult de o jumatate de mileniu in urma s-au asezat pe valea Otasaului locuitori fugiti din zona de campie, de la Piatra Calmatui, din cauza navalirilor. Acestia, cautand un loc ferit de drumul de acces, un loc ascuns, o parte din fugari s-au asezat pe lunca paraului Otasau, intr-o zona ferita, de dealuri, iar alta parte mai spre sud unde in prezent se afla comuna Pausesti-Otasau care pe atunci se numea Paisesti.

Asia-Pacific priveste cu interes investitiile in judetul Valcea

Presedintele Camerei de Comert Valcea continua lupta intensa de promovare a resurselor locale: in calitatea sa de Vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Valentin Cismaru, Presedintele CCI Valcea, a luat parte la lucrarile celei de-a 25-a Conferinte a Confederatiei Camerelor de Comert si Industrie din Asia-Pacific (CACCI).

Invitatia facuta de Rifat Hisarciclioglu, presedintele Uniunii Camerelor si Burselor din Turcia si vicepresedinte al Eurochambres, este o incercare de a reuni la Istanbul in zilele de 6-8 martie a.c. cele 27 de camere nationale, membre ale Confederatiei, cu reprezentanti din organizatii similare din Europa si oameni de afaceri. Invitatul de onoare a fost Presedintele Republicii Turcia, H.E. Abdullah Gul, care a evidentiat importanta contactelor regionale precum si schimbarea unor prioritati legate de punerea tot mai accentuata in valoare a economiilor in continua dezvoltare ale unor tari din Asia, precum si utilizarea judicioasa a resurselor.

Invitatie conferinta de presa 25 aprilie

Vineri, 25 aprilie 2014, Fundația Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea organizează o Conferință de presă cu invitați din mai multe domenii complementare proiectului Future – Formare Utilă a resurselor Umane RuralE. La eveniment au fost invitați să participe oameni de presă, primari ai localităților rurale, oameni de afaceri, reprezentanți ai partenerilor în proiect, oficialități locale și zonale.
Întâlnirea are ca obiectiv lansarea proiectului și este programată să înceapă la ora 12, în localul Restaurantului situat în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea (Taverna Coroana Sârbească).

Prezentare proiect

Fundația Antreprenoriat Social a început din data de 31 martie 2014 implementarea proiectului “Formare UTilă a resurselor Umane RuralE – FUTURE” în parteneriat cu Camera de Comerţ și Industrie a Judeţului Mureș, Fundaţia Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea, Camera de Comerţ și Industrie Prahova și SC Indice Consulting and Management SRL.

Achizitionare servicii inchiriere

Fundatia Centrul de Pregatire Profesionala Valcea  doreste sa achizitioneze servicii de închiriere pentru proiectul “PRO RURAL - Sistem integrat de dezvoltare a resurselor umane pentru sustenabilitatea mediului rural”, cod POSDRU/83/5.2/S/54377, proiect cu o durata de desfasurare de 36 luni incepand cu 01.06.2010.

Ofertantul  trebuie sa depuna urmatoarele documente obligatorii:

- Documente statutare (minim certificat inmatriculare ORC sau certificat inregistrare fiscala) - copii certificate “conform cu originalul”

- Declaratie pe propria raspundere ca nu inregistreaza datorii la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat;

- Declaratie de respectare a legislatiei in vigoare privind conflictul de interese in cadrul achizitiilor publice – original;

- Oferta de pret pentru servicii de închiriere, in conformitate cu  documentatia pentru ofertanti  aferenta proiectului. Aceasta poate fi ridicata zilnic de la sediul Fundatiei  Centrul de Pregatire Profesionala Valcea (strada Regina Maria nr. 7, Ramnicu Valcea, judetul Valcea, telefon 0250/733449), intre orele 9:00-14:00.

Criteriul de selectie va fi “pretul cel mai scazut”.

Oferta de pret impreuna cu documentele solicitate vor fi depuse la sediul Fundatiei  Centrul de Pregatire Profesionala Valcea pana la data de 15.10.2012, ora 14:00, intr-un plic sigilat.

Campania de informare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală “Fonduri europene pentru mediul rural”

Campania de informare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală “Fonduri europene pentru mediul rural” a debutat miercuri, 2 februarie 2011 şi se va desfăşura pe parcursul a cinci luni.

Scopul campanile este de a conştientiza publicul interesat din mediul rural asupra oportunităţilor de finanţare oferite de PNDR. Abordarea acestei acţiuni naţionale va fi una diferită, fiind axată pe informarea potenţialilor beneficiari, mai ales pe informarea asupra aspectelor practice pentru întocmirea unor proiecte de succes, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Sprijinirea dezvoltarii zonelor montane

Sprijinirea proiectelor si investitiilor in zonele montane din Romania a fost inceputa de catre Camera de Comert si Industrie Valcea inca din anul 2007, prin participarea si aderarea camerei la Clubul Camerelor Montane din Europa. Asociatia Europeana Montana este rezultatul firesc al demersurilor facute in acest sens de catre Camera de Comert Valcea.

In activitatile la care a participat, ca organizator sau invitat, Asociatia a avut prilejul sa se ralieze unor organizatii de prestigiu din intreaga lume, reusind sa aduca in atentia acestora proiecte si posibilitati de investitii in zonele montane din Romania, promovand in special zona judetului Valcea.

Abonează-te la acest feed RSS