Menu
A+ A A-

A inceput un nou curs de calificare in meseria de bucatar

Vineri, 7 noiembrie, am demarat cursul de “bucatar” in comuna Pietrari din judetul Valcea. 

Din povestile satenilor am aflat ca numele comunei are mare vechime si asupra acestui fapt circula mai multe versiuni si anume: datorita faptului ca majoritatea temeliilor caselor erau construite din piatra de rau stransa din albia paraului Otasau;  in lucrarea intitulata “Valcea-ghid turistic”, autori V.Berbece, Costea Marinoiu, Aurel Matei, Ghe. Mamularu, din anul 1976, la pag. 108-109 se precizeaza ca denumirea localitatii Pietrari arata indeletnicirea straveche a locuitorilor de aici – carausia pietrei de var (calcar) de la Bistrita la Rm.Valcea – spre deosebire de cei care scot piatra din munte, o ard si se numesc “pietreni”; o alta varianta ar fi aceea ca cu mai mult de o jumatate de mileniu in urma s-au asezat pe valea Otasaului locuitori fugiti din zona de campie, de la Piatra Calmatui, din cauza navalirilor. Acestia, cautand un loc ferit de drumul de acces, un loc ascuns, o parte din fugari s-au asezat pe lunca paraului Otasau, intr-o zona ferita, de dealuri, iar alta parte mai spre sud unde in prezent se afla comuna Pausesti-Otasau care pe atunci se numea Paisesti.

Se spune ca locuitorii din Paisesti veneau sa-si vada “fratii pietrari” denumirea provenind de la localitatea din care plecasera (Piatra Calmatui). Aceasta varianta nu este sustinuta de cercetarile facute in localitatea Pausesti-Otasau, fiind mai mult o legenda. O alta varianta ar fi cea onomastica si anume ca denumirea de Pietrari ar veni de la numele boierului Pietraru care isi avea conacul in secolul trecut in punctul numit Schit; varianta aceasta este contestata de documentele care au vechime mai mare de 400 de ani; in sfarsit, o ultima varianta este aceea ca numele localitatii ar veni de la o veche ocupatie a locuitorilor acesteia – caratul (cu carele) pietrelor de sare de la Ocnele Mari pe “Drumul Sarii”. (Arhivele Statului Valcea, cules de Ion Soare).

Indiferent daca locuitorii vechii comune se ocupau cu caratul pietrelor de sare sau a celor de calcar, astazi comuna Pietrari este similara celorlalte comune din judet. Gradul de neocureupare in randul populatiei este foarte mare, principala ocupatie a locuitorilor fiind agricultura. In urma numeroaselor vizite ale expertilor din cadrul proiectului, am reusit sa formam grupa necesara inceperii cursului de calificare in meseria de bucatar. Cu sprijinul reprezentantilor din cadrul primariei precum si a expertilor Fundatiei Centrul de Pregatire Profesionala Valcea, am demarat cursul de bucatar, care urmeaza a se desfasura pe o perioada de aproximativ 6 luni. 

Prin cursul de calificare in meseria de bucatar, cursantii din comuna Pietrari vor obtine o calificare in meseria de bucatar si o diploma recunoscuta national si international, vor dobandi cunostinte in domeniul culinar si vor avea posibilitatea sa efectueze stagiul de practica intr-o locatie special amenajata pentru a le oferi oportunitatea utilizarii aparatelor dintr-o bucatarie profesionala. Mai mult decat atat, inainte de inceperea cursului, acestia au beneficiat de sesiuni de consiliere care au contribuit la responsabilizarea cursantilor si la identificarea unor viitoare oportunitati in cariera. 

 

7665 comentarii

Login pentru a posta comentarii
înapoi la partea de sus